RECOMANACIONS PER AFRONTAR MILLOR EL CONFINAMENT


Per Blanca de la Cruz, neuropsicòloga del Centre terapèutic.
Davant la situació d’alerta sanitària que estem vivint aquestes darreres setmanes pel COVID-19, des del Centre terapèutic i la Unitat de Memòria us volem fer arribar unes recomanacions per gestionar de forma exitosa aquesta situació, essent cuidador d’una persona amb demència.   Recomanacions:  
 1. Mantenir-se informat: És important conèixer l’estat de la situació per poder entendre i acceptar les circumstàncies actuals, però cal assegurar-se de que la informació que rebem és veraç i fiable, a partir de fonts oficials. Tot i això, aquesta no ha de ser una de les principals activitats ja que l’excés d’informació genera angoixa i ansietat.
  Per a les persones que pateixen demència cal buscar una explicació acceptada, que els generi calma i que ens permeti tranquil·litzar-los en moments d’incomprensió. Caldrà repetir aquesta explicació tantes vegades com sigui necessari per produir benestar i tranquil·litat.
 2. Tenir clar que es tracta d’una situació temporal: Tot i no tenir una data final cal tenir en compte que es tracta d’una situació excepcional i de duració limitada. Tenir present que no és una situació permanent ens permetrà actuar amb positivitat, encara que la situació actual sigui complicada. La positivitat ens ajuda a relaxar-nos i a afrontar els canvis de forma eficient.
 3. Mantenir rutines: Malgrat el nostre dia a dia ha canviat molt, és important planificar amb ordre i regularitat els nostres horaris i activitats. Cal fer-ho de forma simplificada, estructurada i repetitiva, tenint en compte en cada cas les necessitats i capacitats de la persona amb demència. Llevar-se cada dia a la mateixa hora, mantenir hàbits d’higiene, horaris dels àpats, realitzar activitats cognitives i exercici físic ajudaran a establir un ordre. Mantenir les nostres rutines diàries també afavorirà a no alterar-ne d’altres de biològiques com la gana i la son, i ajudarà a disminuir la desorientació i la falta d’autonomia.
  Les rutines generen confiança, seguretat i sensació de control.
 4. Mantenir-se actius: Tot i romandre en el domicili, les persones amb demència necessiten mantenir-se actives. Realitzar activitats genera benestar i contribueix a minimitzar l’ansietat o agitació que pot generar el no tenir res a fer.
  Són diverses les activitats que es poden realitzar en aquesta situació de confinament. Però aquestes s’hauran d’adaptar a cada cas i persona per a que siguin beneficioses i plaents. És clau que la planificació sigui realista i ajustada a les capacitats i gustos de la persona afectada, per evitar frustració o rebuig. A més, les propostes han de ser concretes i les hem d’incentivar nosaltres.
  Alguns exemples d’activitats són: manualitats, jocs de taula, música o ball, activitats cognitives, activitats físiques, ús de noves tecnologies, i un llarg etcètera que dona espai a la creativitat.
 5. Dedicar-se temps a un mateix: En moments en que el cuidador està més ocupat i actiu que mai, cuidar-se esdevé una prioritat. Dedicar un espai per a nosaltres mateixos augmentarà al nostre benestar i reduirà l’angoixa i l’ansietat.
  És important buscar moments al dia, encara que siguin breus, per a la cura personal. Realitzar tècniques de relaxació, llegir, escoltar musica, fer estiraments,… poden ajudar a desconnectar i millorar l’autoestima d’un mateix. Buscar espais per a recarregar piles, a la vegada que ens proporcionant tranquil·litat i positivitat per a continuar amb la tasca.
 6. Gaudir d’activitats plaents per a tots: No poder sortir al carrer implica passar moltes hores en el domicili, per tant, és un bon moment per a gaudir d’activitats que ens agraden. En dies com aquests podem aprofitar estones per jugar, recordar o gaudir plegats. Un bon àlbum de fotografies, un joc, ballar o escoltar música, poden ser algunes de les activitats que podem fer sense moure’ns de casa. I que a més ens aportaran, de ben segur, una càrrega emocional positiva a la vegada que gaudim junts de l’activitat i reduïm l’estrès i l’ansietat.
L’equip del Centre terapèutic d’estimulació cognitiva per a l’Alzheimer i la Unitat de la memòria ens volem sentir més a prop vostre que mai. Per a qualsevol persona que tingui dubtes de com afrontar el confinament amb persones amb trastorns neurocognitius us oferim la possibilitat de dirigir la vostra consulta a l’equip del Centre a través del correu: info@alzheimer-reus.es