RECOMANACIONS DES DE L’ÀREA EMOCIONAL PER AFRONTAR MILLOR EL CONFINAMENT


Davant l’excepcionalitat de la situació a la que ens enfrontem, des de l’àrea emocional us volem fer arribar algunes recomanacions que us poden ser útils i de suport en el dia a dia amb el vostre familiar a casa.

Recomanacions per Vanessa Porteiro, Laura Reyes, Elena Sicilia, Sandra Muñoz, i Patricia Sánchez, professionals de l’àrea emocional del centre teràpeutic:

 1. Us volem transmetre en primer lloc la importància d’adoptar una actitud empàtica amb el vostre familiar i amb vosaltres mateixos. El confinament no és fàcil per a ningú, però per a una persona amb demència és el doble o triple de difícil. Fiqueu-vos al seu lloc per a que puguin aflorar sentiments com la paciència i la compassió, cap a ells/es i cap a vosaltres en les vostres accions. Tots som humans i la imperfecció forma part de la vida. Només podem intentar fer-ho el millor possible amb les eines de les que disposem. Recorda que si et cuides podràs cuidar millor.


 2. Et recomanem que mantinguis una actitud positiva i d’esperança per intentar minimitzar els aspectes negatius del confinament, reduint l’impacte psicològic mitjançant una correcta gestió emocional. Aconsellem mantenir la ment activa, intentant desenvolupar una rutina que us mantingui (a tu i al teu familiar) ocupats i feliços. Això també evitarà l’augment del grau de frustració, fomentant el sentiment d’orgull i de pertinença a una comunitat i a una lluita en comú. Amb optimisme i esperança, potenciem la tranquil·litat i evitem que la por pugui amb nosaltres i dicti els nostres comportaments. Ho podem aconseguir fomentant les situacions que ens generen riure i bon humor, així com amb la continuïtat de les relacions socials i familiars mitjançant els medis telemàtics i les xarxes socials.


 3. La música és una eina terapèutica molt poderosa i a través de la qual podem compartir moments inoblidables. Escoltar música disminueix l’ansietat, l’agitació i l’apatia. És un pont que fa aflorar els sentiments. En les pitjors situacions és bo treu la energia i positivitat que tant necessitem.

  Us recomanem les següents pautes:

  • Escollir música relacionada amb les vostres vivències i que sigui del vostre gust.
  • Escollir una zona tranquil·la i còmode de la casa.
  • Ajustar el volum a les necessitats del vostre familiar.
  • Observa si el relaxa o l’estimula (segons el moment del dia serà mes convenient una o l’altre).
  • No el deixis sol, interactua amb ell/a, canteu, balleu, feu ritmes amb les mans, peus o objectes.
  • Pots utilitzar auriculars per captar més la seva atenció.
  • No pot durar més de 30 minuts.


 4. També volem destacar la reminiscència com activitat emocional que us pot ajudar molt a casa. Mostra-li fotografies, vídeos familiars, objectes personals, cartes…i recordeu junts (facilitant el record, que no sigui un examen per a la persona) la vostra historia de vida. Tornareu a sentir emocions boniques i poderoses. Parla-li del seu poble, de la seva infància, dels seus amics i familiars. Recordar-li que li agradava menjar, beure, on volia viatjar, les seves aficions o les seves experiències personals,… i així fomenta l’escolta activa, l’aprenentatge i la comunicació. És molt important que us comuniqueu i que tingueu en compte també la comunicació no verbal (mirar-se, acariciar, agafar-se de la mà, una abraçada…) pot transmetre molt més que qualsevol paraula.


 5. A través d’internet, podeu visualitzar vídeos sobre diferents emocions com l’alegria, l’empatia, la solidaritat…i comentar-los. Que t’ha semblat? Com et sents després de veure’l? També es poden visualitzar imatges de diferents situacions, depenent del gust de cada persona, com per exemple de nadons rient, de famílies jugant al parc, de menjars típics del seu poble, etç.


 6. Per últim, volem informar sobre la Doll Therapy, una teràpia que es realitza amb nadons Reborn. Som conscients que a casa no disposeu d’aquests material, però no volíem deixar de nombrar-la, ja que és una teràpia emocional amb ninos que funciona i té en compte la història de la persona, els seus interessos i capacitats per al tractament de les alteracions psicològiques i conductuals. Es realitza un treball positiu amb la persona mitjançant reconeixement, la col·laboració i el joc (oferint activitats i permeten l’expressió pròpia). Redueix l’agitació, les conductes agressives, l’ansietat i la deambulació.
Des de l’àrea emocional us volem donar les gràcies per la vostra atenció, la vostra comprensió i la vostra implicació incondicional. Recordeu que no esteu sols. No dubteu en compartir i expressar les vostres emocions amb qui necessiteu. Aquesta vivència és compartida per tots i lluitem cap un futur comú i, sobretot, contra un enemic com. No perdem l’esperança, no perdem de vista l’horitzó, perquè només JUNTS VENCEREM.

La vida és un aprenentatge i cada pedra en el camí ens fa més forts i millors persones. D’aquesta crisis sortirem enfortits i més savis. SEMPRE JUNTS.

L’equip del Centre terapèutic d’estimulació emocional per a l’Alzheimer ens volem sentir més a prop vostre que mai. Per a qualsevol dubte a nivell emocional us oferim la possibilitat de dirigir la vostra consulta a les professionals responsables de l’àrea emocional del Centre a través del correu: info@alzheimer-reus.es.