Jordi Cervera, després de 44 km de braçades per les onades del Golf de Sant Jordi, ha assolit el desafiament esportiu CONNECTA’T x L’ALZHEIMER amb èxit i ha arribat a Salou a les 20 h del vespre, acompanyat pel caliu de més d’una desena d’embarcacions que li han donat suport al llarg de tota la jornada.

L’objectiu del repte és sensibilitzar sobre la malaltia de l’Alzheimer i donar a conèixer el nou recurs que disposa el nostre territori pel tractament d’aquesta malaltia, el Centre Terapèutic d’Estimulació Cognitiva per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria impulsat per la Fundación Rosa María Vivar.

Tot ha començat a les 6 h del matí d’avui, dijous 27 d’agost, quan Cervera i el seu equip han salpat del Port de l’Ampolla, encara en la foscor, amb una embarcació neumàtica semirígida del Club Nàutic de l’Ampolla, rumb el Far del Fangar de Deltebre. Un cop allí, nerviós, però amb il·lusió i molta determinació, Jordi Cervera s’ha endinsat a mar obert i s’ha capbussat de ple en el repte.

La Presidenta de la Fundació, Margarita Oliva, ha comentat “Quan ens hem aproximat al punt d’inici de la travessia, mar endins, envoltats d’una foscor absoluta i hem vist el neguit i la força d’en Jordi per llançar-se al mar i començar, en aquell mateix moment hem sabut que ho aconseguiria”.

El veler de l’Escola del Club Nàutic de Cambrils, Ave Phoenix, ja l’esperava i ha sigut l’encarregat de guiar el camí al nedador durant la travessia. La seva família al seu costat, en tot moment, dins d’una embarcació del Club Nàutic de l’Ampolla, que l’ha assistit i encoratjat de manera continua, en aquest gran esforç personal.

Les condicions metereològiques a la sortida han estat lleugerament pitjors de les esperades, amb cert vent i onades. Així doncs, el nedador ha hagut de fer un esforç afegit per mantenir el ritme marcat, però en tot aquest primer tram Cervera ha fet braçades poderoses, ha mantingut una actitud molt positiva i ha demostrat estar concentrat per continuar avançant amb rigor.

L’organització havia establert uns punts de referència per a dur a terme el seguiment de la travessia amb un horari d’acompliment aproximat: L’Ametlla a les 9.00 h, l’Hospitalet a les 13.30 h, Cambrils a les 16.45 h i finalment, l’arribada a Salou a les 18.30 h.

Un dispositiu de geolocalització ha permès que tothom pogués fer el seguiment del nedador, en temps real, a través del web i xarxes de la Fundació. Cervera ha assolit a bon ritme L’Ametlla a les 9 h del matí.

A les 12.45 h del migdia, en Jordi Cervera ha assolit l’equador de la travessia, en 22 km. Des de l’Ametlla el nedador estava molt animat, amb molt bon humor pel canvi de la metereologia que ha anat millorant a mesura que sumaven les hores i generava una situació més favorable que la sortida.

Un equip format per una desena de nedadors, entre companys i companyes d’entrenament, familiars i amics, l’han acompanyat per relleus fent un treball excel·lent i marcant-li el ritme amb una precisió de rellotge suïs.

A les 13.30 hores ha arribat a l’Hospitalet de l’Infant, el qual ha proporcionat al nedador ànims renovats i força per continuar lluitant pel repte. A partir d’aquí, és un tram molt conegut per l’esportista ja que ha sigut el gruix dels entrenaments aquest estiu, amb el suport logístic de les embarcacions del Club Nàutic de l’Hospitalet.

Just en aquell moment, s’han aproximat embarcacions de Cambrils que el volien acompanyar, on hi ha la presència del president del Club Nàutic de Cambrils, Ramón Vallverdú. Així mateix, s’ha afegit una embarcació del Club Nàutic de l’Hospitalet que també volia donar el seu suport.

Un aspecte important a tenir en compte és que la travessia es realitza a més de 6 km de la costa. Per aquest motiu les onades són similars a alta mar i dificulta el repte, però és el preu de fer una distància tan llarga en línia recta, tot el golf de Sant Jordi.

L’empresa d’excursions en catamarà de Cambrils, CatAventure, ha col·laborat en el repte oferint una sortida de dues hores pel Golf a un preu solidari de 10 euros per persona, a les 15.00 h de la tarda. Els passatgers han pogut acompanyar i animar al nedador part del recorregut. En Jordi s’ha desviat lleugerament i ha tingut el desig de saludar-los, tot i que s’ha endarrerit respecte a la previsió.

A les 16 h de la tarda, Jordi Cervera continuava a un ritme increïble d’1 minut 40 segons, els 100 m. Gairebé inassolible per a qualsevol persona no professional, però no per a ell, tot i tenir en 10 hores acumulades sobre les seves espatlles.

A partir d’aquesta hora i al llarg de les últimes hores de travessia, també s’han pogut visualitzar a les xarxes de la Fundació connexions en directe del repte. Les imatges del nedador han estat comentades per Juanan Fernández de Sport No Limit Group, el qual també ha col·laborat en el repte.

La crida a la col·laboració i suport al repte ha estat contínua al llarg de la jornada a través de les xarxes i dels mitjans de comunicació. Tothom pot aportar el seu granet de sorra a la causa de l’Alzheimer comprant el casquet de bany commemoratiu del desafiament per 5 euros a Decathlon de Reus o fent una donació a la web de la Fundació www.frosamariavivar.org/donacio o al número de compte ES76-2100-2382-88-0200098929. La recaptació total de les vendes, així com totes les donacions que es facin de manera altruista es destinaran al Centre terapèutic per l’Alzheimer.

Cambrils s’ha fet pregar degut a molèsties a l’esquena del nedador i al cansament obvi acumulat pel pas de les d’hores nedant. Cervera, però com a bon esportista de fons, ha continuat lluitant fins arribar-hi a les 18 h de la tarda i s’ha concentrat a recórrer, amb energia, el darrer tram de la travessia fins a Salou amb forces renovades pel convenciment que arribaria.

Una acció entranyable ha estat quan el Club Rem Cambrils, el qual ha col·laborat també en la difusió del repte, s’ha apropat a saludar i encoratjar al nedador en aquest moment. Així com també, el Club Nàutic de Cambrils amb els membres més joves de l’escola de vela, juntament amb altres embarcacions del Port que també han volgut col·laborar.

Els avituallaments han estat un factor clau, però especialment en aquest darrers dos trams de travessia. Escrupolosament, s’han fet les parades oportunes, sempre sota l’atenta coordinació d’en Joan Bosch, director de carrera. En aquestes microparades, Cervera, sorprenentment aprofitava per interessar-se pels altres, preguntar com estava la comitiva que l’acompanyava i fer bromes per amenitzar el moment. De vegades un plàtan, altres un gel o una barreta, però no hi faltaven mai les begudes ensucrades amb suc de llimona.

A menys 5 km de la meta, Cervera ha volgut recuperar el ritme previst i fer el darrer tram amb un temps al voltat de 2 hores i així ha sigut. Finalment, Jordi Cervera, conegut amistosament com “el tragamilles de Reus”, després de 14 hores d’entrega absoluta al repte i la causa de l’Alzheimer, ha culminat el seu desafiament personal i solidari, arribant a Salou a les 20 h del vespre i assolint aquesta fita històrica en el seu bagatge.

Sense cap dubte, el moment més emotiu de la travessia ha sigut l’arribada, quan Jordi Cervera ha entrat per la bocana, entre aplaudiments i crits d’admiració de familiars i amics que l’esperaven amb pancartes de “repte assolit, enhorabona Tragamilles” i “Jordi, ets un heroi, ja tens un lloc a la història de l’Alzheimer”, tot obrint-se pas a través d’un passadís fet pels seus companys i companyes rellevistes. Envoltat d’un gran caliu, el Club Nàutic de Salou, ha sigut l’encarregat de donar la benvinguda al gran esportista, així com ha col·laborat en l’acolliment de totes les embarcacions que han acompanyat al nedador.

La comitiva oficial de benvinguda ha estat representada pel President del Club Nàutic de Salou, Jaume Vicheto i els representants de la Fundación Rosa M. Vivar, el patró Santi Oliva i la presidenta, Margarita Oliva amb la col·laboració de Jordi Bros de Reus Esport i Lleure, com a conductor de l’acte.

Les declaracions han començat pel protagonista de la jornada, Jordi Cervera, visiblement emocionat “Avui era un dia per connectar-se amb l’Alzheimer i tots ho heu fet possible” i ha agraït especialment l’esforç de l’equip de nedadors i nedadores que l’han acompanyat.

A continuació i com a representant de la Fundació, Santi Oliva ha comentat “la Fundació va impulsar el Centre Terapèutic per a l’Alzheimer i ja és una realitat, però cal el suport de tots per continuar la seva tasca. El dia que en Jordi ens va proposar aquest repte personal i solidari, va ser un regal meravellós, fins arribar el dia d’avui culminant el desafiament. En Jordi té dos cors, un cor amb una capacitat de bategar per fer unes braçades amb una intensitat increïble i un altre cor, per estimar el Centre d’Alzheimer i a totes les persones que l’envolten” i ha conclòs agraint a tots els col·laboradors.

El president del Club Nàutic de Salou, Jaume Vicheto ha afegit  “Felicitats per haver assolit aquest repte que és un exemple d’esportivitat, superació i generositat que des del Club admirem. Agraïm haver pogut col·laborar amb la Fundació i els desitgem que tots els seus projectes arribin a bon port”.

A continuació, la presidenta de la Fundació ha lliurat a Jordi Cervera un diploma de reconeixement per la seva implicació en la sensibilització de la malaltia de l’Alzheimer i la col·laboració amb el Centre Terapèutic. Així mateix, el nedador ha sorprès donant-li com a record el casquet de bany commemoratiu del repte que ha portat durant tota la travessia i que la Fundació guardarà amb molta alta estima.

Finalment, la Fundación Rosa María Vivar vol agrair molt sincerament la implicació de tots aquells col·laboradors i empreses altruistes que han participat en el repte i l’han fet possible. Especialment als Clubs Nàutics i els seus socis, DecathlonReus, Turbo, Borges, Media Needs, Bon preu, Esclat, Peixateries el 8, les fotografia de Vicenç Villa, Club Rem Cambrils, Reus esport i Lleure, Ajuntament de Salou, Javi Sancho, entre molts d’altres.

Enhorabona, Jordi, repte assolit. Ens has regalat una jornada inoblidable, una lliçó de superació personal i solidaritat. Moltes gràcies.