EL SISTEMA IMMUNE, PER QUÈ ÉS IMPORTANT EN MOMENTS COM ELS QUE ESTEM VIVINT?


En contextos d’emergència sanitària com les que recentment estem vivint pel COVID-19, sovint els experts fan èmfasi en enfortir i optimitzar el nostre sistema immune. Ens trobem davant d’un virus nou pel qual el nostre cos no té immunitat, ja que mai s’ha exposat a ell, per tant el sistema immune esdevé un punt rellevant, ja que aquest és l’encarregat de crear anticossos. Què és, per què és important i com podem cuidar-lo són preguntes claus i importants en temps de confinament per pandèmia.

Per Margarita Torrente Torné, Dra. en Psicologia. Experta en Neuropsicologia Clínica, Professora Titular de Psicobiologia de la URV (professora de la carrera de Psicologia i del Màster de Psicologia General Sanitària), i Coordinadora de l’àrea de Neuropsicologia del Centre Terapèutic.

Què és? El sistema immune, també anomenat sistema immunològic o sistema immunitari, és la defensa natural del cos contra les infeccions. El sistema immune produeix cèl·lules i anticossos que destrueixen les cèl·lules nocives. Quan el sistema immunològic està funcionant adequadament ens protegeix de les infeccions i malalties.

Per què és important ara? Perquè mentre no existeixi una vacuna és el que ens ajuda a lluitar contra els virus, com és el cas del coronavirus. Les persones amb malalties tenen el sistema immune dèbil i també amb els anys es torna més lent en respondre, té menys quantitat de cèl·lules immunitàries i disminueix la seva capacitat de detectar els virus. Per tant són població que és considera que té més risc de contagiar-se i de patir símptomes més greus.

Com podem ajudar-lo?

Podem fer coses per estimular el sistema immune i així ajudar-nos a nosaltres mateixos a defensar-nos contra les malalties.

A més de les mesures d’higiene i no estar en contacte amb persones infectades, ajuden a estimular el sistema immune:

-Fer exercici
-Dormir adequadament
-Exposar-se al sol
-Dieta equilibrada (no fumar ni abusar de l’alcohol)
-Beure líquids (aigua, caldos, sucs de fruites…)
-No estressar-nos ni angoixar-nos
-Estar ocupats i seguir rutines en la mesura del possible


Tot passarà però mentre podem fer coses per lluitar contra la malaltia: cuidar-nos!Finalment, esperem que aquestes pautes us ajudin a estimular el sistema immune. Per a qualsevol dubte de com afrontar l’estimulació cognitiva podeu consultar als professionals del centre en el següent correu electrònic: info@alzheimer-reus.es