En el dia a dia de les persones amb demència és de rellevant importància fomentar la cura integral de la persona, en el centre l’àrea d’infermeria és l’encarregada de dur a terme aquestes plans de cures, però en un estat d’alarma com el que estem vivint recentment cal que sigui el cuidador qui se’n faci càrrec. T’expliquem com fer-ho!  

Per  Natàlia Virgili,  tècnica en cures auxiliars d’infermeria i coordinadora de àrea d’infermeria del Centre Terapèutic.

  Per a elaborar un pla de cures i que aquest sigui efectiu i adequat cal dissenyar-lo de manera personalitzada i continua , adaptant-lo a canvis i situacions inesperades i temporals.
Tot i que la estructura del pla de cures es basa en cobrir les necessitats bàsiques de la persona, també caldrà a la vegada donar recolzament als aspectes bio-psico-socials i a la necessitat de comunicar-se i expressar-se.  

El pla es fonamentarà a partir d’hàbits saludables:  

Higiene i hidratació

 • La higiene més bàsica haurà de realitzar-se de forma diària i quotidiana, ja que ens ajudarà a prevenir infeccions i malalties. La higiene corporal, també esdevé un punt important, ja que ens ajudarà a tenir un aspecte acurat i net i això ens farà sentir millor i més segurs.
 • La hidratació: A mesura que la demència i el deteriorament cognitiu avança la majoria de les funcions corporals es veuen alterades, entre elles, la percepció de certes necessitats com la hidratació. És important oferir líquids per beure de forma freqüent i aplicar de forma rutinària productes per afavorir la hidratació de la pell.

Aquests dos punts són molt important, realitzar mesures d’higiene correctes ens ajudarà a prevenir infeccions i a disminuir el risc de l’aparició d’úlceres.  

Alimentació i nutrició 

 • L’alimentació és la nostra font d’energia. És important per a les persones amb demència mantenir una alimentació variada i natural. Els àpats han de ser rics en proteïnes, vitamines i fibra, basant-se amb aliments com carn, peix, ous, làctics, llegums, fruita i verdura.
  També caldrà eliminar els aliments amb grasses animals i saturades. Una alimentació variada i saludable ajudarà a una bona digestió i a evitar complicacions intestinals.
 • La nutrició la ingesta de nutrients a de ser adequada i freqüent per tal de evitar desnutrició. La manca de proteïnes i vitamines poden agreujar els símptomes com la desorientació i la falta de memòria, i influir negativament en el curs de la malaltia.

El Descans
 

 • Per a les persones amb demència el descans és fonamental. Un bon descans fomenta el bon humor, millora de l’agilitat mental i cognitiva i disminueix els canvis de conducta i la agressivitat.

Tasques a seguir en el domicili en període de confinament:

 • Planificar la higiene i potenciar la hidratació a la pell
 • Preparació d’àpats saludables, rics en proteïnes i vitamines.
 • Realitzar acompanyament al wc cada 2/3hores, ajudarà a evitar infeccions d’orina i irritacions.
 • Preparació i administració de la medicació seguint les pautes marcades.
 • Realitzar controls setmanals o quinzenals de les constants vitals.

Ànims a tots, familiars/cuidadors, ho esteu fent de meravella. I a vosaltres usuaris dir-vos que us trobem molt a faltar, tenim moltíssimes ganes de cantar, ballar i riure tots plegats pels passadissos del centre.