
La recerca, iniciada per un grup investigador del Departament de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili coordinat per la investigadora Margarita Torrente del grup de recerca Laboratori de Toxicologia i Salut Mediambiental (TecnaTox)realitzarà una avaluació neuropsicològica, neuropsiquiàtrica i funcional exhaustiva i analitzarà, anàlogament, la composició de la microbiota intestinal de tots els participants. Això permetrà estudiar per primera vegada a nivell Europeu i en un context Mediterrani:
- La composició de la microbiota intestinal de persones amb algunes de les demències més conegudes (malaltia d’Alzheimer, demència associada a la malaltia de Parkinson, demència amb Cossos de Lewy i demència frontotemporal).
- Els possibles efectes beneficiosos d’un compost probiòtic en pacients amb Alzheimer en relació amb els símptomes característics de la malaltia (neuropsicològics, neuropsiquiàtrics i funcionals) i amb la composició de la microbiota intestinal.
La microbiota intestinal són els microorganismes (bacteris, arqueus, fongs i virus) que habiten al tracte digestiu i és la major localització de microbis al cos humà (10 a 100 trilions). Estudis recents, suggereixen que la microbiota intestinal té un paper clau en la patogènesi de la demència ja que seria capaç de modular la funció hoste-cervell a través d’un innovador eix anomenat “microbiota-intestí-cervell”. Aquesta xarxa nerviosa de comunicació bidireccional, connectaria el sistema nerviós central amb el sistema nerviós intestinal, obrint un camp revolucionari tant en la pràctica preventiva com en el disseny de nous enfocaments d’actuació directa amb la malaltia.
Estudis com el DEM-BIOTA reforcen la importància de seguir un estil de vida saludable i una dieta adequada per a prevenir el desenvolupament de demències. Determinades dietes, com la dieta Mediterrània o, aliments i suplements com els prebiòtics i probiòtics, podrien frenar el deteriorament cognitiu per la seva capacitat modulatòria en la microbiota intestinal.
El projecte DEM-BIOTA, liderat per la investigadora principal Margarita Torrente Torné, té com equip actiu de treball els següents investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, professionals de l’Institut Lerín Neurocognitive i professionals dels Hospitals Verge de la Cinta de Tortosa, Hospital Sant Joan de Reus, Hospital Joan XXIII i Hospital de la Santa Creu de Tortosa: David Mateo, Cristian Cabrera, Nerea Carrión, Eva Forcadell, Dr. Josep Zaragoza, Dra. Beatriz Yerga, Maria Pino, Blanca de la Cruz, Dr. José M. González, Lluís Cavallé i Dra. Esther Martínez.
________
“Si tens un diagnòstic de Dèficit cognitiu lleu, Malaltia d’Alzheimer, Parkinson, Demència per cossos de Lewy o Demència Frontotemporal i vols participar en estudis per avançar en els tractaments, contacta´ns i et direm si compleixes els requisits per a començar a col·laborar!”: margarita.torrente@urv.cat