Història de l’Associació
1998
Un grup de persones es va reunir amb l’objectiu d’ajudar i millorar la qualitat de vida de les persones afectades per la malaltia d’Alzheimer. Els primers passos van esdevenir com a delegació a l’Associació de Familiars d’Alzheimer de Tarragona, amb seu social i fiscal al centre de Salut Sant Pere de Reus. Aquest fet va ser el tret de sortida al començament dels tallers d’estimulació cognitiva, a les sessions de tai-txí, al grup d’ajuda mútua per a familiars cuidadors, al servei d’informació sobre la malaltia i a les conferències sobre l’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius (adreçades a tota la ciutadania).
2003
El 23 de Novembre de 2003 a la ciutat de Reus, es constitueix l’Associació d’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius de Reus i Baix Camp, esdevenint una entitat sense ànim de lucre de reconeguda trajectòria a Reus i comarca, així com a nivell autonòmic i estatal. A través d’un conveni entre l’Ajuntament de Reus i la Creu Roja, es van viabilitzar les primeres instal·lacions per a aplicar i desenvolupar el Programa Sant Rafael (més tard anomenat Lerín Neurocognitive Program), un programa pioner a la província de teràpies no farmacològiques per a persones amb Alzheimer i altres trastorns neurocognitius.

2009
Declaració d’entitat d’utilitat pública. Premi IMSERSO Infanta Cristina al “Mérito Social 2009”.
2010
Inauguració del “Centre Diürn Especialitzat en Alzheimer” (CDEA), degut a la mancança de recursos especialitzats en l’atenció a persones amb trastorns neurocognitius al territori. Diversificació del “Programa Lerín Neurocognitive Program”.
2011
Acreditació com a centre de dia especialitzat per la Generalitat de Catalunya, entrant d’aquesta manera a la xarxa pública d’establiments d’atenció a persones amb dependència. Aquest esdeveniment va permetre a les persones usuàries del CDEA, beneficiar-se d’una prestació econòmica.
2012
Creació del “Grup Psicoterapèutic de Familiars Cuidadors”, passant a anomenar-se “Grup Psicoeducatiu” a l’any 2015.
2013
Primers casos d’atenció a persones amb Dany Cerebral Adquirit (DCA).
2015
Posada en marxa del “Programa d’estimulació i rehabilitació cognitiva computeritzat”.
2016
Expansió del rang d’atenció cap a tots els municipis de la comarca del Baix Camp i rodalies. Acreditació com a centre lliure de contencions “CUIDADOS DE DEMENCIAS SIN SUJECIONES” per CEAFA, segons model de la Fundació Maria Wolff. L’àrea de sensibilització i conscienciació de l’Associació entra al Projecte ARE, permetent realitzar tallers informatius a les escoles i als instituts de la ciutat de Reus. Creació del Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), degut a demandes familiars.
2017
Les persones usuàries del SAD poden beneficiar-se d’una prestació econòmica d’acord al reconeixement del grau de dependència.
2018
Increment de demandes de persones amb Dany Cerebral Adquirit. Inauguració de la Unitat de Rehabilitació Cognitiva, degut a la mancança de recursos de proximitat.
2019
Fundació Rosa Maria Vivar impulsa la construcció de noves instal·lacions que integren tots els serveis.

2020
Posada en marxa dels “Tallers d’entrenament cognitiu per a empreses”.
2021
Canvi en la denominació dels serveis d’atenció directa de l’entitat per Institut Lerín Neurocognitive, configurat pel Servei d’Orientació, Informació i Assessorament, Centre Terapèutic, Unitat de Memòria, Servei d’Ajuda a Domicili, Programa d’Informació, Formació i Suport al Familiar Cuidador i Unitat de Formació i Recerca. Posada en marxa del Servei d’estimulació i rehabilitació cognitiva computeritzada mitjançant GNPT® en DCA.

ASSOCIACIÓ D'ALZHEIMER I ALTRES TRASTORNS NEUROCOGNITIUS DE REUS I BAIX CAMP
Carrer Doctor Ferran, 33-37 (1er pis), 43202 REUS
977 32 86 04 / 686 219 419
INSTITUT LERÍN NEUROCOGNITIVE
977 31 76 03 / 686 219 419
administracio@alzheimer-reus.org
De dilluns a divendres de 8:00 a 18:00 hores. Dissabtes de 9:00 a 17:00 hores. Festius tancat.