D’ON VENIM? HISTÒRIA DE L’ASSOCIACIÓ

 

….L’Associació ha passat per diferents etapes…Pas a Pas….

A l’any 1998 es van unir un conjunt de persones envers la malaltia. Els nostres primers passos van ser com a delegació a l’Associació de Familiars d’Alzheimer de Tarragona. Durant els primers anys es van realitzar: tallers d’estimulació cognitiva, grup d’ajuda mútua per als cuidadors i servei d’informació obert a tota la ciutadania; així com conferències dirigides a tota la ciutadania. Amb seu social i fiscal al centre de salut Sant Pere de Reus.

Al 2003, 23 de novembre es constitueix l’Associació d’ Alzheimer i altres trastorns neurocognitius de Reus i Baix Camp  a la ciutat de Reus. L’àmbit d’ actuació comprèn la comarca del Baix Camp, ubicada a la província de Tarragona. Un conveni entre l’Ajuntament de Reus i la Creu Roja ens va permetre obrir les portes de les nostres primeres instal·lacions on portar a terme el Lerín Neurocognitive Program per a persones amb Alzheimer i altres demències, pioner a la província.

Hem de explicar que el Lerín Neurocognitive Program treballa amb el binomi persona amb trastorn neurocognitiu-cuidador familiar, tenint en compta una visió integral des de les necessitats i atencions.

L’any 2010 l’associació va obrir el Centre Diürn Especialitzat en Alzheimer (CDEA) degut a la mancança de recursos especialitzats en l’atenció de les persones amb demències al territori. Instal·lacions llogades per l’entitat per a portar endavant el projecte.

Al CDEA portant a terme la metodologia Lerín Neurocognitive Program.

L’any 2011 la Generalitat de Catalunya  acredita com a centre de dia especialitzat entrant d’aquesta manera en la xarxa pública dels establiments d’atenció a les persones amb dependència.

Va suposar un èxit per a l’Associació, ja que els usuaris del CDEA es poden beneficiar d’una prestació econòmica.

Al 2012, a més a més de comptar amb el grup d’ajuda mútua, l’associació va formar el grup psicoterapèutic de cuidadors familiars. Aquest grup es va convertir en el grup psicoeducatiu a finals del 2015.

Durant el 2016 l’Associació es va plantejar com a objectiu fonamental apropar-se als municipis del Baix Camp, cosa que ha fet que el grup psicoeducatiu; el servei d’informació, orientació i assessorament i el servei d’ajuda domiciliària es porti a terme, tanmateix, a diferents municipis de la comarca (i fins i tot fora quan així es requereix).

Al 2016 el CDEA va estar acreditat com a centre lliure de contencions, a partir de l’acreditació “CUIDADOS DE DEMENCIAS SIN SUJECIONES” per CEAFA segons model de la Fundació Maria Wolff.

Aquet mateix any l’àrea de sensibilització i conscienciació l’Associació que sempre ha fet conferències sobre la malaltia va donar un pas molt important, va entrar al Projecte ARE de la regidoria d’ensenyament, fent tallers a les escoles i els instituts de Reus.

A finals del 2016 l’Associació va crear el Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), degut a les demandes de les famílies. Aquest servei és acreditat per la Generalitat en gener del 2017. Els usuaris del SAD es poden beneficiar d’una prestació econòmica a partir del reconeixement del grau de la dependència.

Al llarg d’aquest anys hem tingut diferents demandes de persones amb dany cerebral adquirit, la qual cosa ha fet que al llarg de la trajectòria de l’Associació  ha atès algunes persones amb aquestes característiques. Degut a la mancança de recursos de proximitat, al 2018 s’inicia la Unitat de Rehabilitació Cognitiva, amb la finalitat d’atendre aquestes persones amb un programa específic de rehabilitació, seguint la metodologia Lerìn Neurocognitive Program.

Si vols col·laborar com a voluntari, posa’t en contacte amb nosaltres voluntariat@alzheimer-reus.org