Història de l’Associació

1998

Un grup de persones es va reunir amb l’objectiu d’ajudar i millorar la qualitat de vida de les persones afectades per la malaltia d’Alzheimer. Els primers passos van esdevenir com a delegació a l’Associació de Familiars d’Alzheimer de Tarragona, amb seu social i fiscal al centre de Salut Sant Pere de Reus. Aquest fet va ser el tret de sortida al començament dels tallers d’estimulació cognitiva, a les sessions de tai-txí, al grup d’ajuda mútua per a familiars cuidadors, al servei d’informació sobre la malaltia i a les conferències sobre l’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius (adreçades a tota la ciutadania).

2003

El 23 de Novembre de 2003 a la ciutat de Reus, es constitueix l’Associació d’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius de Reus i Baix Camp, esdevenint una entitat sense ànim de lucre de reconeguda trajectòria a Reus i comarca, així com a nivell autonòmic i estatal. A través d’un conveni entre l’Ajuntament de Reus i la Creu Roja, es van viabilitzar les primeres instal·lacions per a aplicar i desenvolupar el Programa Sant Rafael (més tard anomenat Lerín Neurocognitive Program), un programa pioner a la província de teràpies no farmacològiques per a persones amb Alzheimer i altres trastorns neurocognitius.

2009

Declaració d’entitat d’utilitat pública. Premi IMSERSO Infanta Cristina al “Mérito Social 2009”.

2010

Inauguració del “Centre Diürn Especialitzat en Alzheimer” (CDEA), degut a la mancança de recursos especialitzats en l’atenció a persones amb trastorns neurocognitius al territori. Diversificació del Programa Lerín Neurocognitive Program”.

2011

Acreditació com a centre de dia especialitzat per la Generalitat de Catalunya, entrant d’aquesta manera a la xarxa pública d’establiments d’atenció a persones amb dependència. Aquest esdeveniment va permetre a les persones usuàries del CDEA, beneficiar-se d’una prestació econòmica.

2012

Creació del “Grup Psicoterapèutic de Familiars Cuidadors, passant a anomenar-se “Grup Psicoeducatiu a l’any 2015.

2013

Primers casos d’atenció a persones amb Dany Cerebral Adquirit (DCA).

2015

Posada en marxa del Programa d’estimulació i rehabilitació cognitiva computeritzat”.

2016

Expansió del rang d’atenció cap a tots els municipis de la comarca del Baix Camp i rodalies. Acreditació com a centre lliure de contencions “CUIDADOS DE DEMENCIAS SIN SUJECIONES” per CEAFA, segons model de la Fundació Maria Wolff. L’àrea de sensibilització i conscienciació de l’Associació entra al Projecte ARE, permetent realitzar tallers informatius a les escoles i als instituts de la ciutat de Reus. Creació del Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), degut a demandes familiars.

2017

Les persones usuàries del SAD poden beneficiar-se d’una prestació econòmica d’acord al reconeixement del grau de dependència.

2018

Increment de demandes de persones amb Dany Cerebral Adquirit. Inauguració de la Unitat de Rehabilitació Cognitiva, degut a la mancança de recursos de proximitat.

2019

Fundació Rosa Maria Vivar impulsa la construcció de noves instal·lacions que integren tots els serveis.

2020

Posada en marxa dels Tallers d’entrenament cognitiu per a empreses”.

2021

Canvi en la denominació dels serveis d’atenció directa de l’entitat per Institut Lerín Neurocognitive, configurat pel Servei d’Orientació, Informació i Assessorament, Centre Terapèutic, Unitat de Memòria, Servei d’Ajuda a Domicili, Programa d’Informació, Formació i Suport al Familiar Cuidador i Unitat de Formació i Recerca. Posada en marxa del Servei d’estimulació i rehabilitació cognitiva computeritzada mitjançant GNPT® en DCA. 

ASSOCIACIÓ D'ALZHEIMER I ALTRES TRASTORNS NEUROCOGNITIUS DE REUS I BAIX CAMP

Carrer Doctor Ferran, 33-37 (1er pis), 43202 REUS

977 32 86 04 / 686 219 419

associacio@alzheimer-reus.org

INSTITUT LERÍN NEUROCOGNITIVE

Avinguda d’Antoni Planàs i Marca, 13, 43205 REUS

977 31 76 03 / 686 219 419

administracio@alzheimer-reus.org

De dilluns a divendres de 8:00 a 18:00 hores. Dissabtes de 9:00 a 17:00 hores. Festius tancat.