La demència és un dels grans reptes de salut pública actuals. El seu alt cost socioeconòmic, l’impacte i les dificultats en el diagnòstic així com el tractament són una preocupació creixent a les societats actuals.

En els últims anys, l’estudi de la relació entre la microbiota de l’intestí i diferents trastorns neurocognitius ha adquirit un interès considerable.

Diversos estudis han publicat associacions entre la disbiosi de la microbiota intestinal (pèrdua de l’equilibri d’espècies bacterianes que la formen) i alguns tipus de demència. S’ha suggerit que els probiòtics podrien restaurar la

disbiosi i millorar la simptomatologia neurocognitiva en algunes demències.

Basat en aquests fets, s’ha revisat l’evidència científica disponible sobre la microbiota intestinal en humans afectats per les demències més prevalents, així com els assaigs portats a terme amb probiòtics en els últims anys. 

Publicant aquest estudi de revisió en la revista d’àmbit internacional American Journal of Medical Genetics Part B: Neuropsychiatric Genetics, essent una de les coautores la coordinadora de Neuropsicologia de l’Institut Lerín

Neurocognitive.

S’ha demostrat que una disminució de les concentracions d’àcids grassos de cadena curta (SCFA) i altres metabòlits bacterians podrien jugar un paper principal en l’aparició de símptomes neurocognitius en la malaltia d’Alzheimer

i en la Demència en la malaltia de Parkinson. Un augment de l’abundància d’espècies proinflamatories podria estar estretament relacionat amb els símptomes clínics més greus en totes dues (Alzheimer i Parkinson and demència), així com en la Demència per cossos de Lewy. S’ha constatat una important manca d’informació al respecte per a la Demència Frontotemporal.

A més, s’ha vist que existeixen diferències geogràfiques en la composició de la microbiota intestinal en les persones amb la malaltia d’Alzheimer.

En quant als probiòtics s’han vist efectes potencialment beneficiosos per al tractament de la malaltia d’Alzheimer i la Demència en la malaltia de Parkinson.

Tanmateix, es destaca la necessitat de seguir investigant en aquest àmbit tant prometedor.